Uncategorized

Kriseplan


Hvis du ligesom jeg, nogensinde har fundet dig selv så langt nede i et hul, at du ikke føler at du kan komme op igen, så kan det være en rigtig god idé med en kriseplan, som du kan have ved hånden. 

*Jeg er på ingen måde uddannet til at rådgive nogen og hvis du har brug for hjælp, vil jeg 100% anbefale at du søger hjælp. Men er dette ikke en mulighed, måske fordi det kan virke for uoverskueligt eller fordi det er svært at gennemskue, hvor du skal gå hen, så kan det være en god idé at yde lidt selvhjælp. 

*Længere nede på siden, finder du telefonnumre mm., som du kan kontakte når behovet opstår. 

Først lad mig understrege at det at række ud og søge om hjælp til en psykisk problematik er lige så legitimt, som at ringe til lægen og sige: “jeg er blevet forkølet” eller “jeg har ondt i knæet”, hvis ikke mere legitimt. Og set ud fra mit synspunkt, så burde det at vide hvor og hvordan man beder om hjælp, være en lige så indkodet ting, som det at ringe til vagtlægen eller tandlægen.
OBS har du det skidt, kan du også ringe til din egen læge og bede om at tale med ham/hende. Lægen kan dernæst henvise dig videre. 


Men hvordan tager man så første skridt til at bede om hjælp og få det bedre?

Det første skridt handler om at række ud, jeg ved godt at det kan være grænseoverskridende, men hvis du har nogen i dit netværk, som du føler du kan tale med, skal du tage kontakt til dem og fortælle hvordan du har det. Dernæst skal du ringe til din læge og hvis det virker for uoverskueligt, så kan du scrolle længere ned og finde numre, samt hjemmesider til anonym telefon- og chatrådgivning.  

Næste skridt er at finde strategier, der kan hjælpe dig med at få det bedre når situationerne opstår og du får det skidt.
Der findes et hav af hold-ud-strategier derude, som kan være brugbare når man har det skidt, det handler bare om at finde dem, som fungere for dig!
Nedenfor, vil jeg liste nogen, som hjælper for mig – men husk på, at det der virker for mig, virker ikke nødvendigvis for dig.

Hold – ud – strategier

 • Gå en tur 
 • Lyt til musik
 • Mal
 • Tegn i en tegnebog
 • Lyt til en lydbog
 • Se min yndlingsserie
 • Lægge mig under min kugledyne
 • Snakke med min kæreste, en ven eller mor
 • Meditere
 • Lægge mig på min pigmåtte
 • Ringe til nogen
 • Skrive i min notesbog
 • Lave mad
 • Sove

Da jeg var allerlængst nede, hvilket jeg har været nogle gange, så ville jeg sådan ønske at der fandtes en manual derude, som jeg kunne række ud efter og som kunne guide mig til hvordan jeg fik det bedre.
En betegnelse for sådan en manual hedder en kriseplan, som man som regel laver i samarbejde med en behandler, men jeg ser ingen grund til hvorfor du ikke selv kan lave sådan en. Imens jeg var tilknyttet psykiatrien er jeg stødt på behandlere, som flere gang har nævnt en kriseplan for mig, men ikke udtrykt præcis, hvad den indeholdte eller har udarbejdet en sammen med mig. Enten fordi at mine problematikker ikke blev anset for værende presserende nok eller fordi jeg ikke havde deciderede selvmordstanker. Men lad mig udtrykke at ud fra min optik, findes der mange handlinger, som burde blive anset, som selvdestruktive og i bund og grund et råb om hjælp. Jeg har ofte fundet mig selv i situationer, hvor jeg ville ønske at jeg havde en kriseplan ved hånden, selvmordstruet eller ej. 

Derfor vil jeg med dette indlæg gerne kunne være med til at oplyse om, hvad du kan gøre, hvis du nogensinde befinder dig selv i en psykisk ubehagelig situation, som du ikke selv føler at du kan slippe ud af. 

Inden du går i gang med at lave en kriseplan, er der lidt forberedelse, du kan lave, så du har det hele klar til din plan. 

 • Lav en liste over alle de mennesker, som er betydningsfulde for dig og hvad der betyder noget for dig i dit liv. 
 • Lav en playliste med musik, som beroliger dig – igen tag et kig på “hold ud strategierne” og find dem, der virker for dig. Når jeg har det skidt, er det musik, som hjælper mig rigtig meget på vej.

Kriseplan 

* Udkastet til denne, udarbejdede jeg i samarbejde med min behandler i foråret 2020 – hav blik for at de kan vidt forskellige ud og at dette bare er mit forslag, til hvordan én kan se ud. OBS de ting, som står på min plan er blot eksempler på hvad der hjælper mig – brug den ud fra hvad der virker for dig. – Copy paste, indsæt i word og print.

Jeg skal bruge kriseplanen når: 

 • Beskriv hvad der giver dig behov for en kriseplan – hvilke symptomer der er til stede, når du får det skidt og har lyst til at række ud efter din kriseplan.

Strategier og løsninger der kan aflede/berolige mig:

 • Nedskriv strategier/løsninger, som kan berolige dig.
 • Jeg har lavet en liste, som jeg skal læse, når de voldsomme tanker er der. Her har jeg skrevet ned, hvad der er betydningsfuldt for mig i mit liv, og hvem der betyder noget for mig. Jeg har skrevet ned, at jeg ikke ønsker at stoppe mit liv, og at jeg har håb og drømme for min fremtid.
 • For at berolige mig selv, så skal jeg ligge mig under min kugledyne i min. 30 minutter. Dette kan hjælpe mig med at føle mig fastlåst og give mig ro og tryghed. Når jeg ligger under min kugledyne, så skal jeg lytte til min yndlings musik, som jeg har valgt på forhånd.

Netværk – hvem kan jeg kontakte:

 • Min kæreste, forælder, ven 
 • Jeg kan kontakte Livslinien på telefon 70 201 201 (alle dage kl. 11-05)
 • Jeg kan kontakte Psykiatrifondens telefonrådgivning: 39 25 25 25 
 • Jeg kan kontakte lms på deres telefonrådgivning åbent mandag 09:00 – 19:00 og tirsdag, onsdag og torsdag fra 16:00-19:00 på tlf.: 70101818 på deres hjemmeside findes også andre rådgivningsmuligheder: Rådgivning | LMS – Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (lmsos.dk)
 • Jeg kan kontakte Psykiatrisk skadestue – se adr. og kontaktoplysninger længere nede i planen

Opbevaring:

 • Denne plan vil jeg opbevare et sted, hvor jeg altid kan hive den ud, eks. på mit natbord, i min notesbog eller andet. – Min plan kan også laves i appen “MINPLAN Danmark” og downloades til din telefon. 

Henvendelse i akutte situationer 

Du kan henvende dig i Psykiatrisk Akutmodtagelse direkte uden henvisning eller telefonisk kontakt – Døgnåben akuttelefon, ring 1813

Akut hjælp i Region Hovedstaden åben 24 timer i døgnet

 • Psykiatrisk Center Amager
  Psykiatrisk Akutmodtagelse 
  Digevej 110
  2300 København S
  Telefon: 38 64 16 50 

Optageområde: Tårnby, Dragør kommuner samt bydelen Amager Vest, Amager Øst i Københa​vns Kommune. Herudover tager akutmodtagelsen imod borgere fra København V og SV

 • Psykiatrisk Center Ballerup
  Psykiatrisk Akutmodtagelse
  Maglevænget 2
  2750 Ballerup
  Telefon: 38 64 50 03
 • Frederiksberg
  Den Psykiatrisk Akutmodtagelse på Frederiksberg er lukket pr. 6. april 2015.

​Borgere i lokalområdet skal i stedet kontakte Akut Psykiatrisk Hjælp på telefon: 38 64 37 36, hvorefter sygeplejerske og/eller læge kan besøge dig eller din pårørende i eget hjem for nærmere undersøgelse og behandling. Telefonen er døgnåben og besøg finder sted mellem kl. 8.00 og 22.00

 • Psykiatrisk Center Glostrup
  Psykiatrisk Akutmodtagelse
  Nordstjernevej 29-31
  Hovedbygning B
  2600 Glostrup
  Telefon: 38 64 06 71

Optageområde: Albertslund, Brøndby, Glostrup, Høje-Taastrup, Ishøj, Rødovre, Vallensbæk kommuner. Herudover tager akutmodtagelsen i mod borgere fra Valby og Hvidovre.

 • Psykiatrisk Center København
  Psykiatrisk Akutmodtagelse
  Tuborgvej 235, bygning 51
  2400 København NV
  Telefon: 38 64 73 60

Optageområde: Bydelene Bispebjerg, Brønshøj/Husum, Indre by, Nørrebro, Østerbro, Christianshavn i Københavns Kommune.

 • Psykiatrisk Center Nordsjælland
  Psykiatrisk A​kutmodtagelse
  Dyrehavevej 48​
  3400 Hillerød
  Telefon: 38 64 32 00

Optageområde: Fredensborg, Frederikssund, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hillerød, Hørsholm kommuner samt en del af Furesø Kommune

 • Bornholm

Der er ingen psykiatrisk akutmodtagelse på Bornholm. Men du kan blive henvist til Psykiatrisk Center Bornholm gennem den somatiske akutmodtagelse på Bornholms Hospital, akuttelefonen 1813 eller din egen læge.

Psykiatrisk Center Bornholm
Helsevej 3
3700 Rønne​
Telefon: 38 64​ 40 50

Du kan henvende dig direkte på Akutmodtagelsen på Bornholms hospital eller kontakte Akuttelefonen 1813

Akut hjælp i Region Midtjylland

 • Ved behov for akut psykiatrisk hjælp skal du ringe til din egen læge eller lægevagten på 70 11 31 31, som kan henvise dig til psykiatrisk modtagelse
 • Psykiatrisk Rådgivningstelefon tilbyder hele døgnet anonym rådgivning til patienter og pårørende på tlf. 78 470 470. Bemærk at rådgiverne ikke kan yde behandling, ligesom du ikke kan blive indlagt via Rådgivningstelefonen.
 • Modtagelse af psykiatriske patienter med akut behov for vurdering og behandling sker i skadestuen på Aarhus Universitetshospital i Skejby

Palle Juul-Jensens Boulevard 161, Indgang J3, 8200 Aarhus N

Akut hjælp i Region Nordjylland

 • Psykiatrisk skadestue 
  Psykiatrien
  Mølleparkvej 10
  9000 Aalborg
  Tlf. 97 64 37 00

De opfordre til at du kontakter egen læge eller vagtlægen, inden du møder op i skadestuen. Vagtlæge tlf. nr.: 70 150 300

 • Telefonrådgivning
  Psykiatrisk telefonrådgivning
  Tlf. 98 13 42 02

Akut hjælp i Region Sjælland

 • Psykiatrisk Akutmodtagelse – Roskilde
  Poppelhus
  Smedegade 16
  4000 Roskilde
  Tlf: 58 53 75 00
 • Psykiatrisk Akutmodtagelse – Slagelse
  Fælledvej 6
  4200 Slagelse
  Tlf: 58 53 64 20
 • Psykiatrisk Akutmodtagelse – Vordingborg
  Færgegaardsvej 15
  4760 Vordingborg
  Tlf: 58 53 70 30

Akut hjælp i Region Syddanmark 

 • Jylland – Psykiatrisk Akutmodtagelse for voksne fra 20 år i Vejle, Aabenraa og Esbjerg
 • Psykiatrisk Akutmodtagelse Vejle, tlf. 99 44 77 90, Nordbanen 5, 7100 Vejle
 • Fælles Akutmodtagelse Aabenraa, tlf. 99 44 56 59, Kresten Philipsens Vej 15, 6200 Aabenraa
 • Psykiatrisk Akutmodtagelse Esbjerg, tlf. 99 44 67 00, Gl. Vardevej 101, 6715 Esbjerg N

      –     Fyn – Psykiatrisk Akutmodtagelse Odense

 • Psykiatrisk Akutmodtagelse Odense, tlf. 99 44 91 40 eller tlf. 99 44 91 41 J.B. Winsløvs Vej 20 (indgang 224), 5000 Odense C

At få det bedre efter en psykisk lidelse eller udfordring, er ikke lige til og der findes ikke et quick fix, desværre. Det kræver hårdt arbejde, tid og enorme mængder styrke, så hav tålmodighed med dig selv og lyt til din krop. Hvis du ikke har overskud til at se dine venner eller ikke føler at du har energi til andet end at ligge under dynen, så er det helt okay. Giv dig selv ro, det har du brug for. Og så håber jeg inderligt at du søger om hjælp, du kan også altid skrive en besked til mig, hvis du har brug for nogen at tale med. 

2 kommentarer

 • Mahmud Ghazni

  Hey, I’m Ghazni. Recently your website caught my attention while analyzing newly registered domain name list. After entering the website, It seems that your website is brand new or not complete yet. So I thought I should try to contact you by leaving a comment on your website. Because as a Freelancer, I provide WordPress-related services like:
  .
  1) Website Design & Development
  2) Theme Setup & Customization
  3) Full E-commerce Website Setup
  4) Speed Optimization
  5) On-Page SEO Setup
  6) Malware Removal
  7) Landign Page Design
  8) WordPress Virtual Assistant
  .
  I provide all kinds of premium tools like Divi, Astra, Elementor, Yoast and WooCommerce related premium themes and plugins included at no extra cost. Usually I bought those tools from official developers with unlimited license. I can guarantee that the Plugins or Themes weren’t nulled or cracked by third party. These are completely clean and original files. The main purpose of this is to ensure that clients do not have to spend more money separately for different kind of premium tools.
  .
  If you want to know more details about pricing, please contact me via email or whatsapp.
  .
  You can also check my protfolio website:- https://ghazni.me
  .
  Best regards,
  Mahmud Ghazni
  Web Design & Developer
  WhatsApp: +8801322311024
  Email: admin@ghazni.me

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *